* Výchovná představení pro děti a mládež * Pořady o divadle, osobnostech, divadelní historii a žánrech * Nevšední přednášky s ukázkami pro vyšší ročníky základních škol a střední školy * Živelné loutkoherecké pohádky pro nižší ročníky základních škol a mateřské školky * Velice originální práce s publikem, improvizace a kontakt * Představení s minimálními technickými nároky, proveditelná i ve třídách, aulách či tělocvičnách * Působíme po celé republice, nízké vstupné, doprava zdarma *

Romantismus není jen romantika aneb Evropou od Goetha k Vrchlickému

 

Pro 5.-9.ročníky základních škol

Pro střední školy – rozšířená verze
Délka vystoupení: cca 60 minut
Scénář: Michal Moravec, Vít Troníček
Režie: Karel Morávek j.h.
Scéna a kostýmy: Miluše Kutová
Odborná spolupráce: PaeDr. Jaroslava Valášková
Produkce: Iveta Moravcová
 

 

 

Divadelní představení Romantismus není jen romantika aneb Evropou od Goetha k Vrchlickému je souborem několika ukázek z tvorby nejslavnějších představitelů evropského romantismu. V šedesáti minutách prostřednictvím scének a osobitého humoru zkušené herecké dvojice přiblížíme mladým divákům známá literární a dramatická díla, také život předních romantických autorů, jejich vliv na vývoj světové literatury a divadelní tvorby.

 

 

Představení začíná dramatizací z knihy Utrpení mladého Werthera od Johanna Wolfganga Goetha, jako ukázka německého preromantismu. Sehrajeme dialog Alberta a Werthera, který marně usiluje o lásku krásné slečny Lotty z publika.

 

 

 

 

 

Po té se podíváme do Anglie, představíme divákům lorda Byrona, nejen jako autora kultovní Childe-Haroldovy pouti. Ruský romantismus přiblížíme krátce na verších z románu Evžen Oněgin od Alexandera Sergejeviče Puškina, následně ukázkou z divadelní hry Ženitba od Nikolaje Vasiljeviče Gogola, jehož výřečný Kočkarev se pokouší oženit svého přítele

 

 

 

 

 

Podkolatova. Z francouzské romantické tvorby se zaměříme na román Chrám matky Boží v Paříži od Victora Huga a s malou pomocí diváků zahrajeme soudní přelíčení s Quasimodem, který se pokusil unést krásnou Esmeraldu. V pořadu samozřejmě nesmí chybět Karel Hynek Mácha a jeho slavný Máj, pro srovnání se zámořskou dobovou tvorbou nám poslouží Edgar Allan Poe a jeho báseň Havran.

 

 

 

 

 

Naše představení vrcholí úryvkem ze slavné komedie Noc na Karlštejně od Jaroslava Vrchlického. Císařovna převlečená za panoše a situační komika pramenící z pověstného zákazu přítomnosti žen na Karlštejně si nachází sympatie i u nové generace diváků, obzvláště pokud se publikum stává obětí našich improvizací.

 

 

 

 

 

 

Pořad Romantismus není jen romantika aneb Evropou od Goetha k Vrchlickému přitažlivou formou doplňuje výuku Českého jazyka a literatury v souladu s učebními osnovami. Mezi jednotlivými ukázkami se studenti formou volnějších moderátorských vstupů v krátkosti seznámí s životem autorů či původem jednotlivých literárních a divadelních děl. Způsob komunikace s publikem přizpůsobujeme přítomné věkové skupině tak, aby představení bylo zábavné pro žáky druhého stupně základních škol i pro středoškoláky.

 

 

Objednat představení zde