* Výchovná představení pro děti a mládež * Pořady o divadle, osobnostech, divadelní historii a žánrech * Nevšední přednášky s ukázkami pro vyšší ročníky základních škol a střední školy * Živelné loutkoherecké pohádky pro nižší ročníky základních škol a mateřské školky * Velice originální práce s publikem, improvizace a kontakt * Představení s minimálními technickými nároky, proveditelná i ve třídách, aulách či tělocvičnách * Působíme po celé republice, nízké vstupné, doprava zdarma *

Pohádka ze starého mlýna aneb Nebojte se hastrmanů

Pro první stupeň základních škol a mateřské školky
Délka vystoupení: cca 50 minut
Scénář: Michal Moravec, Vít Troníček
Hudba a texty písní: Vít Troníček
Režie: Roman Dopita
Scéna a kostýmy: Miluše Kutová
Odborná spolupráce: PaeDr. Jaroslava Valášková
Produkce: Iveta Moravcová

 

 

 

 

Pohádka ze starého mlýna aneb Nebojte se hastrmanů! je loutkoherecké představení na motivy klasických pohádek o vodnících. Na úvod děti seznámíme s touto záhadnou zelenou postavičkou a formou humorné přednášky si představíme vodníka jako  vzácný pohádkový druh, jeho vlastnosti, záliby a historický význam v českých pohádkách. A protože odvěkými sousedy vodníků bývali mlynáři, rozehrajeme zelenobílou pohádku o tom, co všechno si dva tvrdohlaví sousedé z cechu vodnického a mlynářského dovedou vzájemně provádět za lumpárny. Výsledkem je lehce ztřeštěné vyprávění, plné gagů, písniček, překvapení a komických situací, například o zadřeném mlýnském kole, mokré mouce, nevydařeném rybolovu, neposlušném kapru atd... Na závěr ale samozřejmě nechybí usmíření a dokonce ani pověstná šťastná svatba (nechte se překvapit, čí...). Smyslem celého představení je připomenutí kouzla tradičních pohádkových postav, ukázka dobrých i špatných lidských vlastností, pozitivního chování, kdy vše se v dobré obrátí a v neposlední řadě i úcta k řemeslu a vysvětlení několika lidových rčení.   

 

 

 


 

 

 

Ty prevíte mlynářskej, ty rybožroute, moukou zaprášenej... Já ti dám, lovit mi Ferdu...!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Když je vody dostatek, mlýn klape jedna radost! To se to mele, panečku... Mouka bude hlaďoučká, jako to nejjemnější hedvábí. 

A když je k tomu dobrej tabáček.... kdepak! Mlynářský řemeslo má svý kouzlo. Ale musí se to umět, lidičkové!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Ferdo, ty můj hlupáčku... Když tě mlynář zve na vánoce, tak to neznamená, že dostaneš dárky...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Když se mlynář spolčí s hastrmanem nikdy už se nezastaví mlýnský kámen...