* Výchovná představení pro děti a mládež * Pořady o divadle, osobnostech, divadelní historii a žánrech * Nevšední přednášky s ukázkami pro vyšší ročníky základních škol a střední školy * Živelné loutkoherecké pohádky pro nižší ročníky základních škol a mateřské školky * Velice originální práce s publikem, improvizace a kontakt * Představení s minimálními technickými nároky, proveditelná i ve třídách, aulách či tělocvičnách * Působíme po celé republice, nízké vstupné, doprava zdarma *

Co pratáta Čech netušil aneb Staré pověsti pro nestaré

V nabídce od ledna 2021

 

Pro první stupeň základních škol a mateřské školky

Délka vystoupení: cca 50 minut

Scénář: Michal Moravec, Vít Troníček

Hudba a texty písní: Vít Troníček

Režie: Vít Troníček

Scéna a kostýmy: Miluše Kutová

Odborná spolupráce: PaeDr. Jaroslava Valášková

Produkce: Iveta Moravcová

 

 

 

Loutkoherecké představení pro dva zkušené herce, kteří nevšední formou a prostřednictvím živelných scének za účasti publika, převypráví a zahrají několik nejstarších příběhů z naší historie. V úvodu se nejprve krátce  seznámíme se spisovatelem Aloisem Jiráskem, významem pověstí a jejich důvěryhodností, následně některé z nich v odlehčené podobě předvedeme a položíme si přitom s diváky několik otázek: Co když příchod a usídlení Slovanů ve střední Evropě bylo jen důsledkem určité náhody, nehody, pohody a lenosti? A jestlipak jej neprovázelo mrmlání slovanských žen, že chtějí do tepla a k moři? Jaký mohl být skutečný proslov praotce Čecha a nenechal pramatku Moravu na cestě úmyslně? Proč měla kněžna Libuše vidění a je Praha Prahou skutečně podle prahu? Je možné přeprat divoké prase holýma rukama, jak to udělal Bivoj a sbalit na to princeznu? Nač myslel Šemík, když mu Horymír šeptal do ucha: to dáme, "kámo"?  A jak se dají zlomit pruty knížete Svatopluka?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cílem představení je populární kontaktní formou zprostředkovat současným dětem tyto prastaré pohádkové příběhy, které odkazují na historii a probouzejí národní povědomí, ale především vyprávějí o kladných a záporných lidských vlastnostech, přičemž mudrování odlehčujeme pro naše divadlo typickými gagy, akcemi s prvky grotesky a pořad doplňuje i několik autorských písniček.