* Výchovná představení pro děti a mládež * Pořady o divadle, osobnostech, divadelní historii a žánrech * Nevšední přednášky s ukázkami pro vyšší ročníky základních škol a střední školy * Živelné loutkoherecké pohádky pro nižší ročníky základních škol a mateřské školky * Velice originální práce s publikem, improvizace a kontakt * Představení s minimálními technickými nároky, proveditelná i ve třídách, aulách či tělocvičnách * Působíme po celé republice, nízké vstupné, doprava zdarma *

Fenomén Karel Čapek aneb Od Dášeňky ke zkáze světa...

Pro 5.-9.ročníky základních škol

Pro střední školy – rozšířená verze
Délka vystoupení: cca 60 minut
Scénář: Michal Moravec, Vít Troníček
Režie: Karel Morávek j.h.
Scéna a kostýmy: Miluše Kutová
Odborná spolupráce: PaeDr. Jaroslava Valášková
Produkce: Iveta Moravcová

 

 

 

 

 

 

 

Divadelní představení Fenomén Karel Čapek aneb Od Dášeňky ke zkáze světa je souborem několika ukázek z díla nejslavnějšího prvorepublikového spisovatele a dramatika. V šedesáti minutách přiblížíme mladým divákům nejzásadnější okamžiky života a tvorby Karla Čapka, jeho myšlenky i názory, kterými ovlivnil kulturní i politickou atmosféru v tehdejší společnosti. V hraných ukázkách se zapojením publika, či prostřednictvím odlehčených moderátorských vstupů, vybízíme žáky a studenty k zamyšlení nad přesahem Čapkova díla do současnosti a jeho přínosem pro světovou literaturu.

 

 

 

 

 

 

Představení začíná úryvkem z komedie Loupežník z roku 1920, jako ukázka počátků samostatné dramatické tvorby Karla Čapka. Sehrajeme dialog loupežníka a myslivce, kteří soupeří o lásku krásné slečny Mimi z publika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze zábavnější literární tvorby vybíráme dramatizaci povídky sník ze slavného souboru Povídky z jedné kapsy, tedy příběh policisty vyšetřujícího dopravní nehodu na základě asociací z veršů bohémského básníka Jaroslava Nerada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Naopak závažnou tvář Karla Čapka a jeho obavy o budoucnost    lidstva přibližujeme ukázkou z protiválečné divadelní hry Bílá  nemoc z roku 1937, ve scénce, kdy Dr. Galén odmítne léčit výrobce zbraní barona Krüga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Představení pak vrcholí pozoruhodnou žánrovou kombinací utopie, scifi, prvorepublikové avantgardy i protiválečných a katastrofických, náboženských i sociálních témat, které Karel a Josef Čapkovi v roce 1927 namíchali do divadelní hry Adam stvořitel. I z pohledu současné mládeže je zajímavé, jak mladý anarchista Adam selhává při tvorbě nového světa, který předtím sám zničil.

 

 

 

 

 

 

 

Pořad Fenomén Karel Čapek aneb Dášeňka a konec světa přitažlivou formou doplňuje výuku Českého jazyka a literatury v souladu s učebními osnovami. Představení zdůrazňuje pestrost Čapkova díla a souvislosti s historickými událostmi, je doplněno fakty o jeho životě, zazní i několik nesmrtelných citátů. Jde především o hledání cesty k nové generaci čtenářů a diváků. Způsob komunikace s publikem přizpůsobujeme přítomné věkové skupině tak, aby představení bylo zábavné pro žáky druhého stupně základních škol i pro středoškoláky.

 

Objednávka představení