* Výchovná představení pro děti a mládež * Pořady o divadle, osobnostech, divadelní historii a žánrech * Nevšední přednášky s ukázkami pro vyšší ročníky základních škol a střední školy * Živelné loutkoherecké pohádky pro nižší ročníky základních škol a mateřské školky * Velice originální práce s publikem, improvizace a kontakt * Představení s minimálními technickými nároky, proveditelná i ve třídách, aulách či tělocvičnách * Působíme po celé republice, nízké vstupné, doprava zdarma *

Divadelní učebnice aneb české divadlo 20. století

Pro 5. – 9. ročníky základních škol

Pro střední školy – rozšířená verze
Délka vystoupení: cca 60 minut (pro SŠ cca 75 minut)
Scénář: Michal Moravec, Vít Troníček
Režie: Karel Morávek j.h.
Scéna a kostýmy: Miluše Kutová
Odborná spolupráce: PaeDr. Jaroslava Valášková
Produkce: Iveta Moravcová

Objednat představení

 


 

Představení Divadelní učebnice volně navazuje na náš velmi úspěšný titul Divadelní cestopis aneb Evropou od renesance po realismus, který se během dvou let dočkal více než pěti set repríz. Znovu jde o soubor ukázek z několika divadelních her významných autorů, tentokráte mapující období od vzniku samostatného Československa až po současnost, opět formou neobvyklé výukové hodiny v podání zkušené herecké dvojice. Prvorepublikovou atmosféru připomeneme úryvkem ze hry "Don Juan & comp." z repertoáru Osvobozeného divadla, jako ukázku komediální tvorby dvojice J.Voskovce a J.Wericha.

"... určitě nás někdo stopuje, protože vy každému říkáte, že hledáme poklad a že máme mapu s popisem místa. Seňore! Usiluje se tady o naše bezživotí, musíme být opatrní..."
Don Juan

 

Předválečnou dramatickou atmosféru naopak vystihne dialog z divadelního zpracování románu Karla Čapka "Válka s mloky".

 

 

"...přestože dosavadní vědecké poznatky o tomto druhu svědčí o tom, že má přirostlý jazyk k hornímu patru, zdejší exemplář mluví, papouškuje věty, které někdy slyšel a považte - dokonce čte noviny, což je nepochybně důsledek nezodpovědného přístupu ošetřovatele pana Greggse..."
Válka s mloky

 

Pro období nesvobody na české divadelní scéně v padesátých a šedesátých letech 20. století měla zásadní význam tzv. "divadla malých forem", v našem výčtu proto nemůže chybět ani ukázka z kolébky české populární hudby, tedy pražského divadla Semafor a kabaretní scénka J. Suchého a J. Šlitra.

 

"...Jéééé mistře vy zpíváte.... Počkejte na mě, to nesmím zmeškat..."
Semafor

 

Semafor
"... mistře zazpívejte ještě nějakou písničku, ale jen pro mne... třeba tu s tím Jonášem, já budu zpívat s vámi... prosím, prosím..."

 

Sedmdesátá léta připomínáme legendárním muzikálem brněnského divadla Husa na provázku "Balada pro Banditu" zde požádáme o hereckou spolupráci i dívku z publika

 

"...když už musím vystřelit, nikdy neminu cíl... strýčku Drači, víte o co mi jde, dejte mi Eržiku za ženu, máme se rádi..."
Balada pro Banditu

 

Balada pro Banditu

 "...že se máte rádi? Chlapče, z toho chleba nenapečeš. Co ti dají vaši do základu? Nic! Sami nic nemají. Vy šuhajové nemáte rozum. Počkáme pár týdnů, poznáš jiné, ona taky a pak si promluvíme..."

 

a Divadelní učebnice vrcholí ukázkou zcela svérázného humoru Divadla Járy Cimrmana ze hry "Vyšetřování ztráty třídní knihy".

 

"...Ale nemyslete si! Já dokážu být také jiný! U loňských oktavánů jsem si vysloužil přiléhavou přezdívku. Nezná ji náhodou někdo? Nezná. No, možná že je to tak pro vás lepší..."
Vyšetřování ztráty třídní knihy
 

Pro střední školy navíc zařazujeme i část jednoaktovky "Chyba" od Václava Havla, jako ukázku absurdního dramatu z období normalizace.

"... z těch novejch by jeden vyskočil z kůže. Je to zavřený jen pár minut a už to dělá vlny...takhle to dál nepůjde... pojď sem, zobáku, musíme si vážně promluvit..."
Chyba

 

Chyba
"... a od zítřka budeš mít postel pořádně ustlanou, když to zvládnou jiný, zvládneš to taky. Já nebudu sjíždět rajóny jen proto, že si nějaká nová myš neumí ustlat..."

 

Představení Divadelní učebnice doplňuje výuku Českého jazyka a literatury v souladu s učebními osnovami. Žáci a studenti se formou volných moderátorských vstupů seznámí se základními informacemi o původu a významu jednotlivých autorů a jejich děl, dbáme přitom na zachování charakteristických prvků jejich tvorby a divadelní úryvky doplňují i příslušné hudební ukázky. Způsob komunikace s publikem navíc přizpůsobujeme věkové skupině diváků tak, aby představení bylo zábavné pro žáky pátých tříd základních škol i maturanty.

Objednat představení

 

 

Úryvek z představení Divadla Semafor, kdy testujeme, zda-li se na semaforské šlágry dají i dnes balit děvčata....